ВХОД ЗА ЧЛЕНОВЕ НА САС
 
 
» Възстановяване на данни
НАЧАЛНА СТРАНИЦА
ДОКУМЕНТИ
КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
НОВИНИ И СЪБИТИЯ
АНКЕТИ
ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ
ПОЛЕЗНИ ЛИНКОВЕ
БУРГАС И ВАРНА
ЗА НАС
КОНТАКТИ
БЛОГ
ФОРУМ

Членство в САС

Повече информация за САС и по какъв начин можете да се свържете с нас, прочетете тук.

 
Език: Български
 

Днес е Никулден

На 6-ти декември освен риба на трапезата има обредни хлябове и постни ястия. Масата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството. На Никулден не се плава в открито море. Първата хваната риба на 6-ти декември трябва да се изяде от рибарите.А в Бургас , Медиците на първа линия ще получат празничен обяд.

 
 

Среща с ръководството относно преговори и подписване на нов КТД2021

Днес в 14:00ч. се проведепървата среща, относно преговори за сключване на нов КТД 2021г.

 
 

Колективния Трудов Договор за 2012г.е подписан и влиза в сила от 01.01.2012г.Може да четете онлайн.

 
 

Внимание ! Внимание ! Внимание ! следват важни новини...

 
 

Денят на Земята 22.04.2009г.

На 22 април 1970 г. за първи път е отбелязан Международният ден на Земята. Тогава милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

 
 

Цветница е...!

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - сякаш отново посрещат своя Спасител. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.

 
 

САС Пожелава на всички свои членове и техните семейства,Новата 2009 да бъде изпълнена със здраве , щастие и любов.

Честита Нова Година 2009 САС Пожелава на всички свои членове и техните семейства, на всички свои симпатизанти , приятели и съмишленици Новата 2009 да бъде изпълнена със здраве , щастие и любов. Нека това ни сплотява и превърне усилията ни за промяна в благородна цел!

 
 

САС пожелава на своите членове и симпатизанти весели празници

 
 

ПОКАНА

За Общо събрание на работниците и служителите от всички синдикати на територията на Летище Бургас и Летище Варна. Уважаеми колеги,на 06.11.2008г.четвъртък Ви каним на Общо събрание със следния дневен ред: 1.Запознаване с преговорите с работодателя по проекта за нов КТД и постигнатите договорености. 2.Даване мандат от Общото събрание за подписване на договора от преговарящия екип. Събранието ще се състои за Летище Бургас /столовата/ за Летище Варна/салон Външни-заминаване Т1 м/у изходи 1 и 5/ от 9:00 часа. Предвид важността на разглежданите въпроси , очакваме масова посещаемост. За избраните представители на работниците и служителите , присъствието е задължително. От ръководствата на синдикатите КНСБ,ПОДКРЕПА И САС.

 
 

Нови членове на САС

Днес 13.10.2008г. се проведе общо събрание на служителите от Летище Варна, желаещи да станат членове на СВОБОДНИЯ АВИАЦИОНЕН СИНДИКАТ.Новите членове на САС избраха за свой представител/координатор/Лъчезар Добрев.След като обсъдиха проблемите на работниците и служителите,ръководството на САС запозна новите си членове с кореспонденцията относно преговорите за нов КТД и бъдещите си намерения , а именно отправяне на Заявление за удължаване срока на действие на настоящия КТД с Анекс.

 
 

ПОКАНА

ПОКАНА от синдикалните организации на КНСБ,ПОДКРЕПА и САС за започване и водене на преговори за сключване на КТД 2008/09 Уважаеми господа , Във връзка с изтичане срока на действие на настоящия КТД , на основание чл.52,ал1 и 2 от КТ в качеството Ви на Работодател на работниците и служителите във “ФТСЕМ” АД , Ви отправяме настоящата покана за започване и водене на преговори. Екипът за преговори от страна на синдикатите на територията на предприятието е : 1.Стойчо Минчев 2.Събка Янчева 3.Христо Кондов 4.Михаил Иванов 5.Председател Подкрепа летище Варна Първото заседание предлагаме да се състои на 26.09.2008г. от 10.00 във Варна. Готови сме да обсъдим и други дати одобрени от страните по договарянето. За коректното водене на преговорите се нуждаем от следната информация: 1.Състояние на фирмата в момента и переспективи за развитие в близките 2/3 години. 2.Обслужени пътници на заето лице за 2007г. и очаквано за 2008г. 3.Финансов отчет за деветмесечието на 2008г. 4.Чиста продукция на заето лице за 2007г. и очаквано за 2008г. 5.Средна работна заплата за временен и постоянен състав за 2007г. и очаквано за 2008г. 6.Брой на ръководния състав спрямо изпълнителния за настоящия момент и преди влизане на концесията. Надяваме се да получим своевременно исканата информация за водене на пълноценни преговори. С Уважение и надежда за ползотворни преговори КНСБ , ПОДКРЕПА и САС

 
 

Ултра Лоу Коаст Превозвачи

Spirit Airlines" ULCC (Ultra Low Cost Carrier) approach liberates customers from being forced into paying for services they do not desire or use. When customers are seeking the best value in travel they can choose a low fare at spiritair.com and select the services and options appropriate for their travel needs. Spirits ultra low cost model driven from numerous efficiencies, new aircraft, advanced technology and dedicated staff allows the airline to take this approach offering savings to millions of customers in The Caribbean, Latin American and The United States. Obviously we are proud to have broken the rules and created arguably the best airline in the Americas. But don t take our word for it; book Spirit for your next trip so you can see first hand what everyone is raving about. We must warn you however, you may kick yourself for not switching to Spirit years ago.

 
 

Среща в Обзор

На 05.09.2008г. в Обзор ще се проведе среща между синдикатите на летищата Бургас и Варна.Ще бъдат обсъждани важни въпроси относно Новия КТД 2009г.САС напомня , че КТД 2008г. е добра основа на която може да стъпи новия КТД.Главно искане на синдиката ще бъде увеличение на раб.заплата с 25%.САС ще обърне внимание и на исканията на другите синдикати , като главна цел на срещата в Обзор е да се постигне единомислие между синдикатите . Това ще допринесе за успешното финализиране на преговорите за КТД 2009г.

 
 

Проведена среща между Синдикатите и ФТСЕМ АД

Срещата между ръководствата на ФТСЕМ АД и Синдикатите , премина в изключително конструктивен дух.С Г-н Маджуров бяха обсъдени много наболели въпроси , а именно проблема с приложенията към скалата за работната заплата , увеличеният брой началници на отдели и служби както и липсата на всякакъв контакт с ръководството на фирмата. Г-н Маджуров лично пое ангажимент да задейства по-най бързия начин решаването на въпроса с приложенията към скалата за работната заплата. Срещата приключи след като всяка една от страните изрази съгласие за Партньорство в името на социалния диалог.

 
 

Среща във Варна между ФТСЕМ АД и Синдикатите

На 07.07.2008 понеделник във Варна , ще се проведе среща между ръководствата на “ФТСЕМ” АД и Синдикатите .Този форум е с опознавателен характер , но се очаква да се повдигнат важни въпроси относно КТД и приложенията към него , които дълго време остават нерешени.Веднага след срещата , ръководствата на синдикатите ще насрочат общо събрание на делегатите, на което ще запознаят работниците и служителите за хода и резултатите от срещата във Варна.

 
 

113.49 лв. минимална пенсия от юли

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще е 113.49 лв. от 1 юли, одобриха депутатите, като приеха промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Увеличението е с около десет процента. От опозицията посочиха, че в държавата вече има двойно по-голям от миналата година бюджетен излишък. Въпреки призива обаче проектът, който депутатите одобриха на второ четене, вдига от 1 юли най-малката пенсия с около 10%, или на 113.49 лв.

 
 

С П И С Ъ К НА Д Е Л Е Г А Т И Т Е

избрани да представляват общото събрание на служителите на ФТСЕМ Летище Бургас Служба ЕМС 1.Бойчо Далкаранов Служба ЛКЦ 2.Стоянка Стоилова Служба РАЛК 3.Владимир Томов 4.Павел Георгиев Служба С и З 5.Розен Маринов 6.Атанас Физиев 7.Веселин Апостолов Служба Перонно обслужване 8.Атанас Георгиев 9.Георги Иванов 10.Красимир Иванов 11.Николай Милев 12.Станимир Абрашев 13.Иван Иванов 14.Звезделина Дичева Служба ПОНО 15.Таня Маджарова Служба ГСМ 16.Петър Минчев 17.Крали Иванов 18.Гинко Симеонов Служба Централно управление 19.Катя Трендафилова 20.Огнян Фотев Служба ОВОС 21.Николай Атанасов Служба Пътническо обслужване 22.Анна Гавазова 23.Нана Попова 24.Райна Богоева 25.Радка Класнакова Служба Самолетно почистване 26.Донка Шавова 27.Магдалена Шавова 28.Десислава Дженкова 29.Тодорка Говедарова задължение на делегатите е да присъстват на събранията ,които имат мандата на общо събрание ,да изказват мнението на службите които представляват,като предварително са взели тяхното мнение по определените в дневния ред въпроси и накрая да информират за взетите решения служителите както и да осигуряват тяхното присъствие за мероприятия съгласно взетите решения. Протоколи с избор на делегати не са предали: 1.Администрация квота1 2.Перонно обслужване квота2 3.Безопасност квота Този списък ще бъде публично обявен и разпространен. Коментар и допълнения до 20.06.2008г. при председателите на синдикатите. Дата 16.06.2008г. Летище Бургас

 
 

Общо Събрание

Общото Събрание премина в конструктивен дух .За Председател на събранието бе избран г-н Михаил Иванов.Присъстваха 72 работници и служители.Прочетен бе дневния ред .По него се изказаха Събка Янчева и Христо Кондов .Във връзка с чл.6а от КТ , ръководствата на синдикалните организации при ФТСЕМ АД-Летище Бургас и една десета от работниците и служителите на фирмата , взеха решение за провеждане на процедура по избор на делегати. Събранието се отложи за началото на месец юни , като ще бъде проведено с представители – делегати които ще се избират по служби и или смени.Един делегат ще представлява до 30 работници и служители и ще заяви писменно , че ще бъде добросъвестен и заинтересован представител на всички които са го избрали.За целта избраните делегати собственоръчно ще запишат трите си имена и ще се подпишат в протокола от избора.За още по-голямо улеснение и като доказателство за добро намерение всички делегати ще запишат телефон за връзка.Временните работници и служители също ще имат право да участват в избора и ще могат да бъдат избирани за делегати. Имайки в предвид интензивността на работа , ръководствата на синдикатите предварително се извиняват за причененото неудобство.Мястото , часа и датата на Общото събрание на делегатите ще бъдат обявени предварително на видно място.

 
 

Синдикатите на Летище Бургас свикват Общо събрание на 23.05.2008г. от 08:30 ч. в столовата.

Общо събрание на раб. и служителите на ФТСЕМ АД ,свикват синдикатите. Предложението за дневен ред е от ръководствата на трите синдиката: 1.КОМЕНТАР НА : чл.11 т.1,2,3,4,5,6 от КТД - РАБОТНА ЗАПЛАТА. чл.27 т.2 и чл.35 т.1,2,3,4 от КТД - ДОП.ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК чл.43,чл.49,чл.50 КТД - ИНФОРМИРАНЕ И ДИСКРИМИНАЦИЯ чл.42 т.1,2,3. КТД - СЪВЕТ ЗА СОЦ.СЪТРУДНИЧЕСТВО коментар на ПМС №267 -12.12.2005г – УСЛОВИЯ НА ТРУД 2.ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ , ИЗКАЗВАНИЯ И КОМЕНТАР. 3.ДРУГИ 4.РЕШЕНИЯ Общото събрание ще се проведе в столовата на 23.05.2008 г.от 08:30 ч. Присъствието Ви е повече от необходимо!

 
 

Химимпорт планира сериозни инвестиции в морските летища

Химимпорт планира започване на сериозна инвестиционна програма в летищата във Варна и Бургас, за чието придобиване компанията получи официално разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Това съобщиха за Investor.bg източници, близки до купувача. Според същите източници „дивидентите от тази програма ще се получават след 2011 г.“. Холдингът получи одобрение за закупуване на всички акции с право на глас от капитала на „Молет” АД, което е едноличен собственик на „БМ Стар” ЕООД. Последното притежава миноритарен дял в „Фрапорт Туин Стар Еърпорт“, която от 2006 г. е концесионер на морските летища, като концесията е със срок от 35г. Според регулаторния орган участниците в концентрацията оперират на различни пазари и планираната сделка не би могла да доведе до създаване на господстващо положение. Дружеството от структурата на Химимпорт Балкан Хемус Груп ЕАД спечели през 2006 г. конкурса за приватизацията на България Ер, за която плати 13 млн. лв., като предложи инвестиции за 5-годишен период в размер на 82,1 млн. eвро. В групата на холдинга са още Хемус Ер и Виаджо Ер, като авиокомпаниите са в процес на преструктуриране и обединение. През миналата година Летище Бургас е обслужило общо 1 949 198 пътници, което е със 7,3% повече в сравнение с предходната година. Броят на пътниците на варненския аеропорт обаче е намалял с 2,6% до 1 493 267 души. Източник : www.investor.bg

 
 

Закриват центъра за контрол на полетите във Варна

Управлението на въздушното пространство над България ще става от единен център Контролът на полетите в българското небе вече е обединен в единен район за полетна информация с център София, предаде репортер на БГНЕС. Досега въздушното пространство беше условно е разделено на два района - един в столицата и един във Варна. С обединението центърът за контрол на полетите в морската столица се закрива, а в София започва работа новата версия на автоматизираната система SATCAS v.2, която е от най-модерните в Европа, обясниха днес от "Ръководство въздушно движение".Чрез системата се извършва автоматизирана координация на полетите в реално време и се осъществява непрекъснато следене на траекториите на всички полети. SATCAS изобразява информация за опасни метеорологични явления и може да прогнозира конфликти в курсовете на полетите до 30 минуси предварително.

 
 

Първа пролет

В 7.48 часа тази сутрин започна астрономическата пролет. Това означава, че в този момент Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

 
 

Честит 8 март , честит празник.Изживейте един чудесен ден!

Честит 8-ми март!Това е ден на солидарността на жените от планетата в борбата им за независимост, мир, икономическо, политическо и социално равноправие. Календарното време е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се в Ню Йорк на 8 март 1857 г. По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените-социалистки в Копенхаген през 1910 г., се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

 
 

Доклад на АБА Превозени пътници по международните пътническите полети, извършени от/до летищата в София, Варна и Бургас през 2007 г.

През 2007 г. от летищата в София, Бургас и Варна са били превозени 5.985 млн. пътници (при 5.378 млн. пътници през 2006 г.). Това представлява ръст от 10.8% на броя превозени пътници през изминалата година. От тези 5.985 млн. пътници 2.199 млн. са били превозени от български авиокомпании (при 2.180 млн. през 2006 г. година, което е ръст от 0.9%). В същото време общият брой на превозените пътници от чуждестранни авиокомпании е бил 3.768 млн. пътници (при 3.198 млн. пътници през 2006 г., което е ръст от 18.4%.).За миналата година съотношението между превозените пътници от български и чуждестранни компании е било 36.7% към 63.3% (при съотношение 40.6% срещу 59.4% през 2006 г.). През изминалата година е отчетено сериозно преструктуриране на пазара. То се е отразило основно в броя на редовните пътнически превози, които през 2007 г. са отбелязали ръст с 33% - от 2.227 млн. през 2006 г. до 2.957 млн. през миналата година. Пълния текст на доклада на АБА за превозените пътници по международните пътническите полети, извършени от/до летищата в София, Варна и Бургас през 2007 г. може да прочетете на www.aba.dir.bg

 
 

Транспортна стачка в Германия

Частична стачка на общественния транспорт в Германия парализира пътуванията в страната и чужбина.Исканията на стачкуващите са увеличение на заплатите с 8%. Беше отхвърлена офертата на правителството към синдиката Ver.di за 5 % увеличение през следващите две години. Във Ver.di членуват общото около 2 млн. души. Летището във Франкфурт е отклонило 80 полета, съобщава ВВС. 142 полета на Lufthansa, главно по вътрешните дестинации, са отменени. От компанията заявиха, че полетите по дългите дестинации ще бъдат изпълнени. В столицата Берлин ситуацията е най-тежка . Там стачката обхваща и градския транспорт.Стачката стартира в сряда 05.03.2008г. и ще продължи до петък 14.03.2008г.

 
 

Честит празник.Днес се навършват 130 години от Освобождението на България

На 3 март 1878 г. в селцето Сан Стефано Русия подписва мирeн предварителен договор с Османската империя и така завършва руско-турската война, започнала на 24 април 1877 г. Така изглежда днес къщата в луксозния истанбулски квартал Йешл кьой, в която е бил подписан договорът на 3 март 1878г.

 
 

Да посрещнем пролетта и да викнем любовта!Честита баба Марта! Бъдeте весели, засмени, румени и бели!

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето. Бялото първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността — белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Трябва да си припомним, че първоначално женските сватбени носии са червени. Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.

 
 

Трудовите договори ще се пренаписват

Има нова класификация Работодателите постепенно ще трябва да пренапишат всички трудови договори заради внедряването на новата Класификация на икономическите дейности, която влезе в сила от 1 януари.Класификацията на икономическите дейности се използва при определянето на минималните осигурителни прагове по професии. При преговорите между браншовите съюзи и синдикатите за това какви ще са праговете догодина, те ще трябва да се съобразят с новия документ.Подредбата е променена изцяло в областта на услугите, в информационните технологии, далекосъобщенията.Сред вписаните нови дейности и длъжности са например управлението на фондове, фондовете за инвестиране, презастраховането. В областта на общественото хранене за първи път на отделен ред са посочени доставката на храна, кетърингът, дейността на ресторантите за бързо обслужване. В селското стопанство са обособени производството на подправки, тютюн, захарна тръстика, ориз, маслосъдържащи култури и лечебни растения. Класификацията е обогатена дори с дейности като производство на цитрусови и тропически плодове. Чрез новата информационна система "Статистически класификации" в сайта на института пък може да се направи справка коя позиция от досегашния списък на кой код от новия съответства.

 
 

About the Civil Aviation Section

The civil aviation industry has undergone dramatic international restructuring in recent years. This has given a very high profile role to the ITF in the co-ordination of international activities and the representation of civil aviation unions in international bodies. Civil aviation section structure Regularly, the section holds a civil aviation section meeting of all civil aviation affiliates. This is the main policy making body of the section. Regional meetings and seminars are held in Asia/Pacific, Latin America, Africa, Europe, North America and the Arab speaking world. A section committee carries forward the decisions of the section in between meetings. Special committees for cabin crew, ground staff and air traffic services meet to discuss issues specific to those groups of workers. The section has a number of working groups dealing with practical issues such as occupational health and safety, low cost carriers and integrators. These working groups meet according to their own programmes of work. International Representation The ITF represents civil aviation unions at a number of key international regulatory bodies including the International Civil Aviation Organisation (ICAO) and the International Labour Organisation (ILO). The section attaches particular importance to its work in ICAO which sets world standards for aviation safety. The ITF is represented at discussions about the harmonisation of safety rules between the European Aviation Safety Agency (EASA) and the Federal Aviation Administration (FAA) in the United States.

 
 

Нова система на "Майкрософт" ще сканира служителя

Нова система на "Майкрософт" ще сканира служителя Представители на профсъюзите вече се опасяват, че на базата на събраните данни от датчиците работодателите могат да уволняват служители Патентна заявка на "Майкрософт" разкрива бъдеща система, която ще прави пълна дисекция на състоянието на служителите. С помощта на безжични датчици технологията ще определя ефективността на работниците, вкл. тяхното самочувствие и дори компетентността им, съобщава британският "Таймс".Системата ще измерва пулса, температурата и кръвното налягане, ще следи също движенията и израза на лицето. Датчиците ще могат да снемат електромиограма на служителите и да улавят мозъчни сигнали, пише в документацията за патента, на която се позовава британският вестник.Досега подобно наблюдение се прилагаше върху космонавти, пилоти на самолети и пожарникари. Според изданието "Майкрософт" е първата компания в света, която предлага този опит да се пренесе и на работните места.Когато системата установи, че даден служител изпитва стрес, тя ще му се притичва на помощ, според описанието на патентната заявка, която се очаква да бъде одобрена до една година.Според "Таймс" представители на профсъюзите вече се опасяват, че на базата на събраните данни от датчиците работодателите могат да уволняват служители.

 
 

Летище Бургас спаси Бългалия от мъглата.

Гъстата мъгла в София , Пловдив и Варна докара на летище Бургас почти цялата родна авиация.Плътната природна завеса мъчи трафика вече почти седмица и затруднява до краен предел обслужването на полетите.Бургаското летище също работи в условия за мъгла , защото тя не го подмина и аеропорта беше на критичния минимум за кацане и излитане.Дни наред единствената врата за България отново бе нашето летище.Това достави голямо удоволствие на неговите служители , които за пореден път докозаха че са от световна класа. На 13 срещу 14 януари бе най тежко. В условия за намалена видимост на летището , кацнаха всички полети на България еър, Еър Виа , Болкан холидейс , Майеър , Сибириен еърлайнс , Атлант союз и др. Самолетите на изброените авиокомпании кацаха от Истамбул,Москва , Кишинев, Болоня , Амстердам , Мадрид , Нюкасъл , Лондон , Дъблин и др. Пътниците бяха превозени до София и Пловдив с автобуси а други до Бургас за да се изпълнят заплануваните полети. Добре смазаният работен механизъм на летището показа ,че за него това не е предизвикателство а практика.Намаленият персонал не стана причина за недоразумения а напротив , силно се мобилизира и се справи чудесно , като обслужи технически самолетите , внимателно и грижливо пътниците екипажите , представителите на авиокомпаниите и туроператорите. В 06:30 сутринта на 14.01.2008г. всичко утихна , а като неми свидетели на нощната битка бяха останали само многобройните силуети на железните птици уморени и те , но готови за нов полет.А казват , че хората не мотат да се борят с природата.Е опровержение на това твърдение редовно се намира на летище Бургас !

 
 

Постановление № 1 от 11.01.2008 г.

Член единствен. (1) Определя от 1 януари 2008 г. нов размер на минималната месечна работна заплата за страната 220 лв. и на минималната часова работна заплата 1,30 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица. (2) Размерът на минималната месечна работна заплата по ал. 1 се определя за пълен работен месец. Преходни и Заключителни разпоредби § 1. До приемането на Националния план за действие по заетостта за 2008 г. субсидираното от държавния бюджет трудово възнаграждение на лицата, наети по програми и мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта, се определя от 1 януари 2008 г. в размер 220 лв. за пълен работен месец при осемчасов работен ден и 1,30 лв. часова работна заплата. § 2. Необходимите за 2008 г. средства за изпълнение на постановлението в бюджетните организации и дейности се осигуряват в рамките на средствата по бюджетите на държавните органи, министерствата и другите бюджетни организации, трансфера от републиканския бюджет за самостоятелните бюджети и от извънбюджетни сметки, от собствени приходи на общините и от извънбюджетни средства. § 3. Министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите дават указания по изпълнението на постановлението и решават в рамките на своята компетентност възникнали специфични въпроси по прилагането му. § 4. Постановлението се приема на основание чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда.

 
 

СПОРАЗУМЕНИЕ

СПОРАЗУМЕНИЕ ОТНОСНО: Избягване и ограничаване на масово уволнение, с цел да се смекчат негативните за работниците или служителите последици от него Днес, 14.12.2007 г., в гр. Варна, между: 1. Ръководството на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”АД, представлявано от: 1. Тихомир Трифонов – Изпълнителен директор 2. Пепина Митева – Мениджър „Човешки ресурси” 3. Светлана Симеонова – н-к „Правен отдел” 2. Представителите на работниците и служителите и ръководствата на синдикалните организации в Дружеството, представлявани от: 1. Стойчо Минчев – Ръководител служба в „ГСМ” – председател на КНСБ 2. Борислав Петров – Апаратчик в служба „ГСМ” 3. Христо Кондов – специалист доставки към отдел „Поръчки” – Председател на „Подкрепа” 4. Михаил Иванов – ръководител смяна „Летищен координационен център” – председател на САС 5. Събка Янчева – Икономист, организация на труда към отдел „Човешки ресурси” Страните по това споразумение, като изхождат от разпоредбата на чл. 130а, ал. 1 КТ, и отчитат необходимостта от съвместни усилия за избягване и ограничаване на негативните за работниците или служителите последици от предстоящото масово уволнение, вследствие предложението на Работодателя за отдаване на външни оператори на дейностите по „Обмяна на валута” и „Почистване на сгради и терени”, се договориха за следното: 1. Да се спазят всички законови процедури и изисквания при прекратяването на трудовите правоотношения с работниците и служителите, заети в подлежащите на отдаване на външни оператори дейности. 2. Работодателят да извърши всички възможни и законосъобразни действия, за да гарантира на засегнатите от съкращаването на щата работници и служители преназначаване при новите оператори, които ще извършват съответните дейности. 3. Засегнатите от съкращаването на щата работници и служители да бъдат уведомени своевременно от Работодателя за предстоящите промени. 4. Работодателят да дава предимство на работници и служители, освободени по настоящата процедура, при кандидатстване за назначения като сезонни работници и служители на летище Бургас и летище Варна, при положение, че отговарят на всички други изисквания. Споразумението се изготви в три еднакви екземпляра. Споразумението следва да бъде доведено до знанието на работниците и служителите, като за целта работодателят ще запознае работниците и служителите със споразумението, чрез неговото обявяване на среща с работниците и служителите, а синдикалните организации ще го разяснят на работниците и служителите предварително преди провеждане на срещата. Екземпляр от споразумението ще бъде предоставен за сведение на всеки работник или служител в отдел “Човешки ресурси”.

 
 
 
 
Хостинг, уеб дизайн и регистрация на домейни от Уеб Арт ЕООД